Een goede voorbereiding is het halve werk.

Zo bereik je meer tijdens de decembermaand,

Wist je dat de dagen tussen Black Friday en Kerst de omzetten verdubbeld worden als het gaat om de consumentenmark? Het loont dus wanneer je vroeg begint en je plannen concretiseert! We geven je hiervoor aantal tips!

We raden onze klanten en jou in de rol van marketeer aan om in de zomer te starten met de voorbereidingen van de decembercampagne. Hier onder is de tijdlijn gevisualiseerd van de zomer tot aan januari. Zoals je ziet, delen we de gehele campagne op in verschillende fases. Die refereren naar de bekende sales funnel, het See-Think-Do-Care model.

Auteur.

Hella Hendriks

Marketing specialist & analist

Een uitleg over de verschillende fases is als volgt:

Fase 1
Wanneer we buiten temperaturen bereiken van 35*C vindt vaak de brainstorm plaats over content met sneeuw en kerstmannen in de hoofdrol. In deze fase wordt onder andere ook de kanaalkeuze en middelen bepaald.

Facebook publiceerde onlangs een onderzoek (holiday season). Daarin stond dat maar liefst 37% van de Nederlandse social media gebruikers zegt beïnvloed te worden bij het kopen van kerstcadeaus door video’s en/of foto’s op social media.

Social media inzetten is dus wel een must! Tevens een geschikte manier om data te verzamelen en voornamelijk met de inzet van video’s. Met deze data leer je je doelgroep steeds weer een beetje beter kennen.

“Social media leent zich om volwaardige data te verzamelen.”

In datzelfde rapport stond trouwens ook via welke kanalen Nederlanders zich laten inspireren. Interessant is dat 66% zich laat inspireren in winkels en 52% online.

Bron: Facebook inc.

Fase 2
Nu vindt de kick-off plaats van de branding. Hier komt jouw klant in beeld: de See-fase. Awareness en branding van je merk, product of dienst. Qua tijdlijn bevinden we ons in september.

De Think-fase heeft een overlap met fase 2 en 3. Hier overweegt je klant een product of dienst van je af te nemen. Hij/zij gaat graag window shoppen. En dat gebeurt  tegenwoordig niet (uitsluitend) al slenterend door de winkelstraten; je klant laat zich graag inspireren op social media, op platformen als Instagram (Stories), Snapchat, Pinterest en Facebook. Social media moet je zien als dé nieuwe etalage van winkels om cadeau-ideeën of decoratie-inspiratie op te doen. Wereldwijd zegt 63% van de social media gebruikers vooraf zijn/haar kerstaankoop gezien te hebben op social media. Tevens hebben influencers op deze kanalen ook een grote invloed bij de keuze voor een kerstcadeau. Heb jij wel eens overwogen om influencer marketing in je strategie op te nemen?

Bron: Deloitte Retail Trends 2019

Fase 3
Yes, het is december, jouw marketingcampagne wordt gelanceerd om de sales te stimuleren. Dus laat die goede verkoopcijfers maar komen!
Neem daarbij een paar tips in acht:

 • Retarget
  Op de mensen die jouw producten/diensten hebben bekeken rond Black Friday en Cyber Monday, maar niet tot aanschaf zijn overgegaan.
 • Personaliseer je communicatie.
  Bijvoorbeeld door emailmarketing in te zetten of via SMS-berichten.
 • Vergeet Google Shopping niet in te zetten!
  1) Omdat je producten direct worden weergegeven bij relevante zoekopdrachten. 2) Beeld spreekt meer dan woorden; deze advertentiemethode verhoogt conversie. Een absolute must in de Do-fase dus.
 • Creëer herkenbaarheid in je uitingen.
  Kies voor één stijl die binnen je huisstijl past. Herkenbaarheid van je merk of product in combinatie met de kracht van herhaling zorgt veelal voor een hoger verkoopresultaat. Een keerzijde is wel dat je afwisseling nodig hebt in de boodschap. Zend niet alleen berichten die verkoopgericht zijn, maar refereer zeker terug aan fase 2 (engagement en branding).
 • Optimaliseer je campagne gedurende de looptijd.
  Levert een advertentie niet op wat je vooraf voor ogen had? Schakel deze dan uit en verschuif je budget naar een andere advertentie. Kijk bijvoorbeeld naar een relevantiescore, kosten per klik en/of en de kosten per 1.000 vertoningen van je advertenties.
 • Leer en evalueer
  Vraag jezelf af of je de KPI’s hebt behaald met de huidige eindresultaten van je campagne. Koppel relevante datastromen aan elkaar om de juiste conclusies te trekken en learnings op te stellen voor een volgende campagne. Deel je rapportage en bevindingen met andere marketeers encollega’s.

Fase 4
Hoe je de data kunt gebruiken in 2020 lees je in onze volgende blog.

RB Fiscaal Kennisplatform2020-11-24T14:48:17+00:00
Kom met ons in contact