Zeven tips voor een effectieve en inspirerende brainstorm

Het afgelopen jaar hebben we op een nieuwe manier leren werken. Online, thuis, op afstand. Toch zien we dat creativiteit in teamverband alleen online wel een uitdaging is. Inspiratie krijg je nu eenmaal ook van elkaar, van je omgeving en fysiek bij elkaar samen zijn. Met de aankomende versoepelingen komt dit moment dichtbij, maar zal het weer even wennen zijn om fysiek met elkaar te brainstormen. Hoe kun je dit zo goed mogelijk organiseren en aan het einde van de meeting duidelijke actiepunten opstellen? We delen enkele tips waarmee we je richtlijnen geven om samen met je team een inspirerende brainstorm te houden. On- of offline.

Tip 1: Zorg dat je team is voorbereid

Als je het team verzameld hebt voor de brainstorm, komt het je vast wel bekend voor dat je eerst een lange inleiding moet geven over de inhoud van de meeting. De tip die we meegeven is voorafgaande aan de meeting een inleiding plus een opdracht te delen. Zo heeft het team de tijd om zich hierop voor te bereiden en eventueel ideeën op te doen. Dit zorgt ervoor dat jullie efficiënter en concreter tot creatieve ideeën komen.

Let op! Deel geen strakke richtlijnen, hierdoor belemmer je de creativiteit. Pas aan het einde van de sessie structureer je de ideeën en stel je actiepunten op.

Tip 2: Houd de brainstorm eens op een andere locatie

Is het lekker weer? Pak een picknickkleed en houd de brainstormsessie buiten. Of zorg voor een goed verzorgde vrijdagmiddagborrel. Door van plaats te veranderen, krijg je andere input! Om dit online te organiseren kun je vragen aan je team om eens van werklocatie te switchen. Verruil bijvoorbeeld je werkkamer voor de keukentafel.

Tip 3: Stel kritiek uit

Als er ideeën op tafel komen die nog niet haalbaar zijn, zorg dat het team niet direct in de gelegenheid komt om kritiek te uiten. Hierdoor worden de antwoorden belemmerd en wordt er gedacht aan richtlijnen die er nu nog niet toe doen. Dit bespreek je pas in de fase van concretiseren.

Tip 4: Gebruik afwisselende opdrachten

Om de creativiteit aan te wakkeren is het verstandig om wat afwisselende opdrachten toe te passen, zodat je de vragen met een andere blik gaat bekijken en beantwoorden. Bijvoorbeeld:

  • Stel dat je geen woorden mocht gebruiken en het uit moet tekenen?
  • Je visie moet uitleggen aan een kind; hoe zou deze dan klinken?

Tip 5: Gebruik out-of-the box vragen

Zet vragen in die je heel breed kan beantwoorden en elk teamlid met een ander perspectief bekijkt. Bijvoorbeeld:

  • Zet de tijd vooruit; hoe ontwikkelt je organisatie, merk of product zich?
  • Wat als je een superheld was; wat zou jouw superpower zijn?
  • Welke bekendheid of merk past volgens jou bij de organisatie?

Tip 6: Brainstorm eens over een vraag in stilte

Soms komt er maar een deel van de teamleden aan het woord, door iedereen in stilte de vraag te laten beantwoorden zorg je ervoor dat je van iedereen input ontvangt.

Tip 7: Denk na over de vervolgstappen

Na een brainstorm stapt vaak iedereen op zonder dat er een actielijst is opgesteld. Zorg dat er genoeg tijd is om dit wel te doen, zodat je af kunt stemmen wat de prioriteiten zijn, wie verantwoordelijk is en of je eventueel externe partijen moet informeren.

Brainstorm checklist

Wil jij een creatieve brainstormsessie voor je team organiseren en ben je benieuwd naar hoe je dit het beste kan aanpakken? Met onze checklist begin je goed voorbereid en geeft je tips en aandachtspunten voor, tijdens en na de brainstorm.

Deel artikel
Facebook
LinkedIn
Email
WhatsApp